HTML

FreakCinema

Elfelejtett filmek, amiket látnod kell, a némafilmtől egészen a sexploitation-ig, a gyöngyszemtől a szemétig.

Friss topikok

Linkblog

Kenneth Anger: Rabbit's Moon (1950-1972-1979)

Sance 2010.01.04. 22:05

Folytatódik a filmajánlás, azonban ezúttal egy nem a tévében, hanem akár a neten is fellelhető alkotás lesz terítéken, Kenneth Anger Rabbit's Moon-ja. 

Kenneth Anger, eredeti nevén Kenneth Wilbur Anglemyer az amerikai filmgyártás talán leginkább perifériára szorult, azonban ma is aktívan alkotó fenegyereke. Ez a kifejezés rá különösen is találó, hiszen a "daredevil" szónál melyik is lenne kifejezőbb egy olyan fickóra, aki egy személyben sátánista (még pontosabban a sokakra már nevének felbukkanásával is frászt hozó Aleister Crowley híve), anarchista, meleg, emellett pedig egy Hollywood vállán csücsülő igazi kisördög, ugyanis előszeretettel foglalkozik a köznép által oly nagyra becsült sztárok megalázó halálnemeivel, szexuális perverzióival is. Mindez Angernél nem az öncélű magamutogatást célozza, hiszen az (amcsi) avantgarde egyik legjelentősebb filmeséről van szó, akinek kapcsán túlzás nélkül leírható, hogy nélküle nagyon másként nézne ki a mai popkultúra.

Rövidfilmjei tulajdonképpen a modern videóklippek alapját jelentik: sajátos montázstechnikájukkal, zenei aláfestésükkel egy egész alkotógenerációt inspiráltak, így olyan rendezőket is, mint például Francis Ford Coppola. Állítólag az ő hatásának köszönhető a Rolling Stones Sympathy for the Devil c. száma is.

Korai korszakának egyik meghatározó műve a Rabbit's Moon című rövidfilm. Főhőse Pierot, a bohóc, akinek minden vágya a Hold megkaparintása, és ez válik a cselekmény elsődleges vezérfonalává is, elsősorban metaforikus síkon. Szerkezetében talán ez Anger egyik legegyszerűbb filmje, ez az egyszerű ábrázolásmód azonban sokrétű jelentéstartalmat hordoz magában. Nagyon erős atmoszférát kap a film a sajátos és utánozhatatlan kékes színvilágnak köszönhetően, a mindig meghatározó zene pedig remek aláfestésül szolgál.

Filmjét Anger többször is újravágta, így az 1950-es eredetin felül 1972-ben és 79-ben is megjelent egy-egy változat, és érdekes módon a két utóbbi vált szélesebb körben ismertté. Az én kedvencem a lélegzetelállítóan jól sikerült 79-es verzió, aminek készítésénél ugyan az eredeti nyersanyag kb. 60%-a a vágószobában végezte, zene és kép viszont tökéletes összhangba került, jelentősen szórakoztatóbbá varázsolva a művet.

A 72-ben kiadott film előnye az, hogy hosszának köszönhetően bővebb kibontásra kerül a koncepció, valamint megjelenik az okkulthoz való vonzódás is Crowley jelképeinek szerepeltetésével. Ez a verzió szerepel Anger filmjeinek jelenleg elérhető gyűjteményes kiadásában is.

 

A youtube jóvoltából a 72-es és a 79-es változat is mindenki számára elérhető:

Rabbit's Moon (1972) - 2 részben

 

Rabbit's Moon: 1979-es verzió a Raincoat együttes zenéjével

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freakcinema.blog.hu/api/trackback/id/tr91537646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása